gündem

Bumerang - Yazarkafe

...

...

11 Kasım 2008 Salı

MEŞHUR TOSYA PİLAVI


öncelikle yapılışını yazalım daha sonra sizlere TOSYA PİRİNCİ hakkında bilgi vermek istiyorum.
Pirincimizi 1 saat önceden ılık ve tuzlu suyla ıslatıyoruz.Tosya pirinci ıslatılarak pişirilir, diğer memleketlerde yapıldığı gibi kavurularak pişirilmez.
Daha sonra 1 saattir ıslatılmış olan pirincimizi 3-4 defa bol soğuk suyla yıkıyoruz, yıkanırken elle ovulmaması gerekiyor. Ölçtüğünüz 1 ölçüye göre, pirincinizin markasına göre (benim pişirdiğim sarıkılçık) tencerenize suyunuzu koyup kaynatıyorsunuz, kaynayan suya pirincinizi ve tuzunuzu ilave edip önce hızlı ateşte pişiriyor ve pilav tamamen suyunu çekmeye yakın, göz göz olmaya başlayınca ateşi iyice kısıyoruz, yavaş ateşte pilavımız pişerken tavamıza tereyağımızı koyup kızdıralım, pilav iyice suyunu çekip pişince üzerine kızdırılmış tereyağımızı döküyoruz,
5 dk bekleyip tahta kaşığımızın sapıyla yavaşca karıştırıyoruz (tahta kaşığın sapıyla karıştırılmasının amacı tane tane pişmiş pilavımızın ezilip yapışmaması için)
pilavımız servise hazırdır. AFİYET OLSUN

TOSYA, tarihte İpek yolu diye bilinen bugünkü Samsun - İstanbul karayolu (E 80)üzerine kurulu, Kastamonu iline bağlı bir ilçedir. Ilgaz dağları eteklerinde Köroğlu dağına doğrudur.

"Tosya Pirinci"Devrez ovasında yer alan toprağın yapısı bu özel pirinç çeşitlerinin bu yöreye has bir özelliğe sahip olmasına sebep olmuştur,buradaki alüvyal alanlar çeltik için temel ekim alanıdır. . Türkiye'nin ilk Pirinç fabrikası da Atatürk'ün desteğiyle ilçede kurulmuştur.

Pirinç çeşitlerine gelince :

SARIKILÇIK : 1'e 1.5 ölçü su

YAŞAR : 1'e 1 ölçü su

MARATELLİ : 1'e 1 ölçü su

AKÇELTİK : 1'e 1.5 ölçü su

RİBA : 1'e 1 ölçü su

Tosya pirinci iri ve şeffaf değildir.

AMA LEZZETİ DE HER PİRİNÇLE AYNI DEĞİLDİR...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

pilavın harika görünüyor arkadaşım verdiğin bilgiler içinde teşekkürler iyi akşamlar

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis olmuş.Tane tane dökülmüş.
Sevgiyle kal.

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

güzel yorumun için teşekkürler canım.pilav nefis görünüyor.tosya pirinci zaten malum, harika.ve birde osmancık pirinci.ellerine sağlık.sevgiler.

Esradan dedi ki...

GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER ARKADAŞLAR, TOSYA PİRİNCİNİN TADINI BİLMEYENLER,MARKETLERDE SATILAN BALDO PİRİNCİNİN EN İYİ PİRİNÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRLER,BALDO PİRİNCİ İRİ VE ŞEFFAFDIR, FAKAT TOSYA PİRİNCİ KÜÇÜK VE HAFİF ESMERDİR,AMA LEZZETİNİN ÜSTÜNE LEZZET YOKTUR,EĞER İMKAN BULURSANIZ MUTLAKA YEMENİZİ TAVSİYE EDERİM,



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...